UTSTÄLLNING 21/5 – 6/6 Unik och konstnärlig samling av cirkusaffischer

En av världens största samlingar av cirkusaffischer finns sedan ett par år i Fårhult för att digitaliseras och räddas till eftervärlden. Innan affischerna återbördas till arkivet visas delar av samlingen på Konstviken i Västervik.
Ägare är Akademien för Cirkuskonstens bevarande med arkiv i Bromma. Många av affischerna är gamla och sköra, därför håller hela samlingen på att digitaliseras. Arbetet sköts av Carina Näsström, som hittills hunnit med cirka 6000 affischer och program, de äldsta från slutet av 1700-talet.

Samlingen fick ett ännu större värde 2020, när Sverige tog upp turnerande klassisk cirkus på den nationella förteckningen enligt Unescos konvention om bevarande av immateriella kulturarv.

Affischerna har också ett konstnärligt värde. För inte så länge sedan anlitade cirkusarna etablerade konstnärer till affischerna. Bland dem märks Lennart Jirlow, Toulouse-Lautrec och Oscar Knudsen.

I samlingen finns även material från folkparker och festplatser, bland annat en handfull från Västervik med omnejd, en av dem från 1893.

Utvalda delar av samlingen visas i Västerviks Konstförenings konsthall Konstviken 21 maj – 6 juni. Vernissage lörd. 21/5 ÖPPET: Lörd och sönd 12-15 Månd. STÄNGT. Övriga dagar 15-18